• Bellen
  • Mailen
  • Whatsapp
  • Kennis maken
  • Puur slapen; dit is waar het in de kern om gaat en wat je jouw kleintje ook zo graag gunt

    Gratis kennis maken
    • Gecertificeerde slaapcoach
    • Online / video hulp in heel Nederland of op locatie
    • Persoonlijke aanpak
    • Liefdevolle methode
    • 0-3 jaar

    De speen; you love it or hate it!

    Het gebruik van een speen is heel persoonlijk, de ene ouder zweert erbij en de andere ouder heeft er niets mee. Maar wel is het zo dat stoppen met de speen op echt jonge leeftijd vaak makkelijker is dan naarmate het kindje ouder wordt. Kies je voor een speentje, geef dit dan bij voorkeur alleen bij het slapen gaan.

    Ik was een moeder die het eigenlijk heel spannend vond om te stoppen met de speen. Mijn beide kinderen vonden echt hun troost in de speen en daarom zijn we ook pas op latere leeftijd gestopt zo rond de 2 jaar. We zijn toen cold turkey gestopt omdat de spenen kapot werden gebeten. Dit was wel even doorzetten, maar na een week was de speen al helemaal verleden tijd.

    Waarom een speen?

    De belangrijkste reden om je baby een speen te geven, is om hem te kalmeren. Baby’s hebben vaak veel zuigbehoefte, omdat zuigen troost biedt en een rustgevend en stress-verlagend effect heeft. Als je baby vaak onrustig is en huilt, kan het dus een ideale manier zijn om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt.

    Baby’s worden geboren met verschillende reflexen waaronder de zuigreflex. De eerste maanden is de natuurlijke zuigbehoefte heel groot, waardoor een speentje ook goed van pas komt en op een goede manier kan voorzien in de fysieke behoefte. Het kan ook een voordeel zijn ten opzichte van het zuigen op handjes of duim, want ze snappen nog niet dat ze deze kunnen gebruiken. In deze periode zijn baby’s minder goed in staat zichzelf te troosten en kan de speen een voordeel zijn.

    Wat zijn de voor- en nadelen van een speen?

    Nadelen:
    • Het is bewezen dat het de spraakontwikkeling negatief kan beïnvloeden.
    • Te lang- of te intensief speengebruik kan leiden tot gebitsproblemen op latere leeftijd in de vorm van een
    afwijkende stand van de tanden en/of kaken;
    • Door het gebruik van een speen is het soms moeilijker om honger- en/of slaapsignalen te herkennen.
    • Bij slecht gebruik kan een speentje erg onhygiënisch zijn en schadelijke bacteriën overbrengen.
    • Een speen geeft verhoogde kans op oorontstekingen.
    • Bij speengebruik in de eerste 6 weken kan dit de borstvoeding en/of de productie beïnvloeden doordat er minder vaak aangelegd wordt. Ook kan er tepel-speen verwarring optreden.

    Maar natuurlijk zijn er ook voordelen:
    • Veiligheid.nl, kenniscentrum voor letselpreventie, adviseert speengebruik als het gaat om veilig slapen. Slapen met een speentje vermindert het risico op wiegendood
    • Als de borstvoeding op gang is en zonder problemen verloopt, het kindje tevreden is en goed groeit, dan hoeft een speentje geen enkel probleem te zijn voor de borstvoeding
    • De meeste kindjes slapen beter in met een speentje, het voorziet in een bepaalde zuigbehoefte
    • Het werkt troostend en kalmerend in stressvolle situaties.
    • Bij doorkomende tandjes biedt een speen wat extra comfort.
    • Het speentje kan een slaapcue worden en is handiger als (onafhankelijke) slaapassociatie dan bijvoorbeeld het in slaap vallen aan de fles/borst of het zuigen aan de pink van ouders;
    • Het gebruik van een speentje is gemakkelijker af te leren dan duimzuigen.

    Wanneer kun je beginnen met de speen?

    Borstvoeding: als je jouw kindje borstvoeding geeft, wacht dan een week of drie/vier totdat de borstvoeding goed op gang is gekomen en je al een goede borstvoedingsroutine hebt opgebouwd. Biedt de speen pas dan aan, doe je dat niet dan kan je baby op een verkeerde manier gaan happen. Als je hem vanaf het begin een fopspeen aanbiedt, kan dit voor verwarring zorgen. Zuigen op een speen is namelijk een heel andere techniek dan zuigen aan de borst. Als je baby op de ‘speenmanier’ aan je tepel zuigt, komt er geen melk. Je baby raakt dan gefrustreerd en kan de borst gaan weigeren.

    Flesvoeding: hierbij kan het speentje bij dag 1 al worden aangeboden, aangezien hier geen tepelverwarring kan ontstaan.

    Verdwijnen van zuigreflex en verminderen van zuigbehoefte

    De zuigreflex verdwijnt na ca. 4 maanden bij je kindje en de zuigbehoefte neemt na 6-9 maanden flink af. Aangezien het tot de leeftijd van zeven à acht maanden duurt voordat baby’s zelf fysiek in staat zijn om hun speentje te bedienen ’s-nachts, kan dit betekenen dat je continu het speentje dient terug te geven wanneer je kindje deze heeft uitgespuwd en dat kan wel elk uur zijn ook in de nacht.

    Er zijn ouders die er dan ook bewust voor kiezen om na 4 maanden te stoppen met het geven van de speen. Omdat de speen rond deze tijd nog geen echte gewenning is geworden, is dit een periode dat je redelijk snel met de speen kunt stoppen. Dit wordt dan cold turkey gedaan; je stopt gewoon met het aanbieden van de speen zowel overdag als in de nacht. Tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden zijn ze over het algemeen hun speentje na een aantal dagen al snel vergeten.

    Na 9 maanden

    De zuigbehoefte is echt drastisch afgenomen na ca. 9 maanden. Na deze tijd wordt het zuigen een bewuste keuze en wordt deze vooral nog kunstmatig in stand gehouden door het speentje veelvuldig aan te bieden. Je baby wordt dan afhankelijk van het speentje en is niet meer te troosten zonder.

    Tot een maand of 7/8 kan je baby zijn speen nog niet zelf bedienen. Vanaf deze leeftijd kun je je kindje leren de speen zelf te pakken en kan het een fijne associatie worden om in slaap te kunnen vallen.

    Hoe leer je dit?

    1) Zodra je het gevoel hebt dat jouw kindje klaar is om de speen zelf te pakken, stop je met de speen in zijn mondje te stoppen. Je geeft de speen in zijn handje en zegt daarbij ‘pak je speentje maar’. Als hij nog niet goed snapt dat hij de speen naar haar mondje kan brengen kun je hem een handje helpen door zijn elleboog voor hem te besturen zodat hij merkt en voelt dat hij zelf die beweging kan maken en dat die beweging ertoe leidt dat de speen richting zijn mondje gaat.
    2) Vervolgens wijs je steeds op de speen die vlakbij ligt terwijl je blijft zeggen ‘pak je speentje maar’ om hem te laten begrijpen wat je bedoelt.
    3) Oefen de beweging, het aanwijzen en het verbaal coachen overdag op het speelkleed, bij al zijn slaapjes, als je gaat wandelen buiten en natuurlijk als hij ’s-avonds in zijn bedje legt.
    4) Meestal leren baby’s (mits ze hiertoe fysiek al in staat toe is) binnen enkele dagen zelf hun speen te pakken en te zoeken, soms nog een beetje verbaal ondersteund door jullie als ouder.
    5) Zodra hij dit onder de knie heeft, kun je er ook voor zorgen dat er meerdere speentjes in zijn bed aanwezig zijn, zodat hij altijd grote kans heeft om er eentje te pakken. (er zijn speciale glow in the dark speentjes om het pakken nog makkelijker te maken).

    Als je baby zelf het speentje kan gaan pakken, heeft hij jou in ieder geval niet nodig om te kunnen slapen. Maar uiteindelijk komt er toch een moment dat je wilt gaan stoppen met de speen. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?

    Hoe stop ik met de speen?

    Er zijn 2 opties om te stoppen met de speen:
    1) Afbouwen
    2) Je stopt cold turkey met de speen meteen overdag en ’s-nachts.

    Onder de 2 jaar

    Cold turkey afbouwen:
    Dit is de manier die ik zou adviseren bij kinderen jonger dan 6 maanden. Bij baby’s is dit op deze leeftijd het meest duidelijk, want de speen is gewoon ineens weg. Het is even doorzetten en lastig, maar ca. na 2 tot 3 dagen gaat het al heel snel goed. Natuurlijk moet je in deze dagen even troost bieden aan je kindje. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van de speen jouw kindje laten wennen aan een doekje of knuffel. Ook geef je natuurlijk tijdens het afbouwen wel andere vormen van troost. Je sleept je kindje als het ware even door dit moeilijke moment heen. Zo ben je toch responsief en voorkom je onnodige tranen.

    Geleidelijk afbouwen:
    Is jouw kindje echt al heel erg gehecht aan de speen en kan hij overdag ook niet zonder? Begin dan met het speentje enkel te gebruiken bij het slapen en laat deze ook in zijn ledikantje liggen. Tussendoor is er geen ruimte voor een speen. Houd dit een aantal dagen vol. Dit kan je prima doen vanaf 6 maanden. Vervolgens begin je na een paar dagen met afbouwen bij het slaapje overdag dat het gemakkelijkste gaat. Vaak is dit het eerste slaapje. Maar wat als je kindje overdag al geen speen had? Dat is fijn, want dan kun meteen aan de slag met het afbouwen bij het beste slaapje overdag.
    Hoe doe je dit? Je maakt je kleintje eerst lekker slaperig en dan haal je op het laatste moment de speen uit de mond. Het kan zijn dat hij dan even weer wakker wordt, maar geef dan troost en help hem met slapen. Het zal niet meteen makkelijk gaan, maar na een paar keer proberen zal je al voorzichtige vooruitgang zien. Gaat het goed bij dat eerste slaapje, dan ga je door naar de volgende. Dit doe je net zo lang totdat het overdag helemaal zonder speen lukt. Pas daarna pak je de nacht aan en ga je afbouwen bij bedtijd.

    Boven de 2 jaar:

    Bouw het af:
    Geef je kind de tijd om eraan te wennen dat zijn trouwe tut binnenkort exit is. Dan is de shock minder groot als er straks echt geen speen meer is. Het speentje vervangen door een knuffel of pop kan ook een goede manier zijn. Stap 1 is om ervoor te zorgen dat er overdag niet meer naar de speen gegrepen kan worden. Vraagt hij om zijn speentje als hij rustig aan het spelen is, leid hem dan af met leuke spelletjes. Gaat dit goed dan is stap 2 om het middagslaapje zonder speen te doen. Alleen ’s avonds bij het slapengaan mag er nog gesabbeld worden. Gaat ook dit goed dan is de laatste stap om de speen helemaal uit de slaapkamer te verbannen. Bereid je voor op een paar moeilijke nachten, maar probeer vol te houden! Als je kindje overdag al geen speen meer nodig had, maar alleen nog bij het middagslaapje dan begin je natuurlijk meteen met stap 2.

    Om het afbouwen wat leuker te maken, kun je inspelen op fantasie. Dit is met name bij oudere kinderen erg effectief, juist omdat ze erg goed zijn in het verbeeldend denken. Je kan samen met je kindje een verhaaltje bedenken en ook een goed afscheidsritueel als je bij de laatste stap bent. Stuur de speen bijvoorbeeld op naar sinterklaas, de kerstman of de spenenfee. Ga samen naar de brievenbus en verstuur de speen of neem samen afscheid van de speen en leg deze net als bij tanden onder het kussen. In de ochtend ligt er dan een leuk cadeautje. Van de Sint kan er een mooie brief komen. Een ander hulpmiddel kan een boekje zijn. Bijvoorbeeld het ‘Stoppen met foppen boek’. Dit is een 15-daags stopplan met voor elke dag een verhaaltje en een opdracht, ook zit er een stickervel bij. Op de laatste dag wordt de laatste speen opgestuurd naar Soe Soe de fopspenenfee.

    Uitleggen: Ook dit werkt vaak bij oudere kinderen goed. Juist met name hooggevoelige of hoogsensitieve kindjes hebben hier baat bij. Sommige kinderen kan je al erg goed uitleggen dat de speen niet goed is voor hun tanden en dat ze te groot zijn voor een speen. Samen prik je dan een dag op de kalender. Kijk hier ook elke dag even naar en heb het erover met je kind. Zo is het voorspelbaar en komt het niet als verrassing. Op de dag zelf ga je dan samen de speen weggooien. Ga daarna samen iets leuks doen, maak het positief. Zorg er tevens voor dat je de speen vervangt met bijvoorbeeld zijn of haar favoriete knuffel.

    Cold Turkey:
    Voor veel ouders is dit even schrikken, want dit zal niet zonder slag of stoten gaan. Je zult zeker een paar mindere makkelijke nachten hebben. Een dreumes houdt niet van verandering en zal dit ook laten merken. Ze kunnen flink gaan huilen en snappen ook dat ze dit moeten doen om de speen weer te krijgen. Sommige kindjes zijn na 3 dagen gewend, maar bij andere kan dit wel tot 7 dagen duren voordat ze het accepteren. Kies je voor cold turkey ben dan consequent en biedt de speen ook echt niet meer aan, dat kan alleen maar voor verwarring zorgen.

    Als je besluit om te stoppen met de speen (cold turkey of afbouwen) doe dit dan als jouw kindje in een rustige periode zit. Als er dus geen slaapregressie, sprongetje, tandjes, ziek zijn etc. speelt.

    Succes!

    Liefs, Wendy

      Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

      Vul het onderstaande formulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

      Winkelwagen0
      Er zijn geen producten in de winkelwagen!